Startat 2007, omstartat 2018!

Uppsalas Fria Teater bildades våren 2018 efter att f.d. Teater C delades i två delar. De två konstnärliga ledarna Andrea Geurtsen och Dag Thelander hade haft delat konstnärligt ansvar för Teater C sedan 2011 och gjort varsin produktion om året och nu bildade de var sin ny grupp: Uppsalas Fria Teater och Östfronten.

När Teater C startades för 10år sedan hörde vi hemma på Reginateatern där vi spelade på den lilla caféscenen, med sedan 2014 flyttade gruppen till den gamla industrilokalen Köttinspektionen på Strandbodgatan i Uppsala, där vi fortfarande är kvar. Köttinspektionen är en konstnärsdriven scen för konst, dans och teater och här delas tiden upp i tre lika delar mellan de tre konstområdena under året.

Strax efter Teater C:s 10-årsjubileum  togs beslutet att offentliggöra det som redan varit upplägget inom Teater C under en lång tid: att dela upp verksamheten på två.  Andrea Geurtsen blev då konstnärlig ledare för Uppsalas Fria Teater och kommer driva gruppen tillsammans med Mats Tielman Lindberg och EvaMaria Oria. Med oss i bagaget har vi de senaste åren gjort nyöversatt amerikansk dramatik (Bevis, Allt är möjligt, Talley's Folly), cabaretföreställningar som Köttets Lust, Vaudeville och Ingrid Andrea, familjeföreställningen Stackars alla djuren och nu senast den helt nya monologen efter Håkan Nessers novell Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter

Vi kommer fortsätta producera och spela en blandning av professionell teater för er. Stor teater på en liten budget och med en outtröttlig tro på det speciella med berättelser på en scen och dess betydelse för alla som kommer och tittar. Ibland hittar ni oss på Köttinspektionen, ibland på turné och ibland i samarbete med andra grupper i Uppsala på andra scener. 

 
 
2015.jpg

ANDREA GEURTSEN

Konstnärlig ledare

Andrea är utbildad skådespelare vid University of Missouri- Kansas City (MFA- Acting &Directing) och vid University of Wisconsin- Madison (BA-Acting) Hon har frilansat som skådespelare och sångare i Sverige, USA och Finland sedan 2007 .

38600385_294927771265184_2151749701576163328_n.jpg

MATS TIELMAN LINDBERG

ljussättare, producent och skådespelare

Mats har jobbat som tekniker, ljussättare och frilansande skådespelare i 25 år. Han har jobbat med (Teater C) Uppsalas Fria Teater i olika uppsättningar sedan 2011 och var även en av de fasta medlemmarna.

evamaria-oria-3.jpg

EvaMaria Oria

skådespelare

EvaMaria är en svensk- spansk skådespelare med bas i Stockholm som gått skådespelarutbildningen på teaterhögskolan Rose Bruford i London. Med Uppsalas Fria Teater/Teater C har hon medverkat i “Sluttande Plan” (en av två pjäser i “2 x Nyskrivet” ), i “Bevis” av David Auburn och nu senast som Ofelia i “Ofelias Skuggteater”.

 

Uppsalas Fria Teater (Teater C) stöds av Kulturnämnden i Uppsala Kommun